ADVES-自然科学教育高度化部門

概要:「それ何マグロ?」身近な生命科学実習 2021A2

Smally: ADVES Boot Camp 2021A

概要:「それ何マグロ?」身近な生命科学実習 2021A2

Smally: ADVES Boot Camp 2021A

 

マグロの切り身の味や形状からその種別を判別・評価することは、魚の専門家でない限り極めて難しい。では、どうすれば誰でも正確に再現的にマグロの種別を判別できるであろうか?

この実習では、まず、マグロの切り身または寿司を標本として受け取る。 次に、分子生物学的手法を使用してマグロを解析し、それがどのマグロ種であるかを判断する。 最後に、このコースでの結果についてミニプレゼンテーションを行う。

本実習では、分子生物学的手法を用いたマグロ属に属する魚の種別判別実験の体験を通じて、1. 基礎的な実験スキル・考察方法習得、2. ニュースなどでもよく出てくるDNA、PCRといった生命科学用語・技術の理解を学習することを目的とする。

 

〇 実習の内容

① 本実習内容の説明

② マグロからDNA抽出

③ 遺伝子増幅法(PCR法)によるDNAの増幅とDNA配列特異的切断酵素による切断

④ DNA断片を電気泳動により分離して検出

⑤ 得られたDNAのパターンからマグロの種別判別

⑥ サンガーシーケンス解析によるマグロの種別判別

⑦ 結果に関する発表および、ディスカッション 

⑧  “考えるトレーニング”
上記の既定の作業に加え、参加している学生各自の学習到達度・実験の進行度合いに個別に対応し、初心者でも理解可能なシンプルな課題を個人/グループに随時与える。Web 検索や過去のプリント集を閲覧しても、答えは簡単には見つからない。各自/グループは、実験を自らデザインして各種の検討を行う必要もある。規定の実習の作業内容に追加するこの“考えるトレーニング”、答えが確定していない課題に挑戦する体験、楽しみながら実習に取り組んで欲しい。集中講義形式(合計6日間)、生命科学初心者・文科学生の参加も大歓迎する。少人数制にて実施、履修人数 10名程度。

 

〇 ガイダンス日時

日時:下記日程の昼休み

2021年10月1日(金)
2021年10月6日(水)
2021年10月8日(金)
2021年10月14日(木)
2021年10月18日(月)

場所:オンライン(Zoom)

*Zoom URLはUTAS シラバス内に記載している。
*希望があれば上記に日時以外にも随時開催する。

 

〇 実習実施日時

集中講義として、対面形式のみにより、下記の日時に行う。
*実験の進行状況により下記の時刻に終了できない場合がある。

◎2022年  2月  3日(木)13:00〜18:00
◎2022年  2月  4日(金)13:00〜18:00
◎2022年  2月  7日(月)13:00〜18:00
◎2022年  2月  8日(火)13:00〜18:00
◎2022年  2月  9日(水)13:00〜18:00

 2022年  2月 10日(木)13:00〜18:00
 2022年  2月 14日(水)13:00〜17:00
 2022年  2月 15日(木)13:00〜17:00

*ただし、◎をつけた日程は、定期試験と重複する場合がある。学生ごとに出席日を調整する必要がある。詳細は、ガイダンスで説明する。

〇 教室

KOMCEE EAST 3階 教育開発用実験室

 

〇 授業ホームページ/最新情報・問い合わせ先の確認

「それ何マグロ?」身近な生命科学実習 2021A

 


このお知らせは上記の授業に関する内容です。
開講年度:2021
科目区分:主題科目 全学体験ゼミナール
講義題目:「それ何マグロ?」身近な生命科学実習-マグロ属魚類の魚種類判別-
時間割コード:60215
開講区分:A2

以上

2021/09/30 ADVES003

ADVES Boot Camp -Molecular Biology in our daily lives-
Classification of tuna species using Molecular Biology Approach
Target: Students in any division who are interested in life science are welcome.
Course Code: 60215/60263
Term/Semester: A2


It is complicated to classify tuna (sushi, fillets, blocks) by taste or shape unless you are a fish expert. Then, how do we determine the type of tuna accurately and reproducibly?

In this practical course, we will first receive a tuna fillet or sushi as a specimen. Next, we will analyze the tuna using molecular biological methods to determine which tuna species it is. Finally, we will give a mini-presentation on our results in this course.

General flow

  1. Explanation of the contents of this training
  2. DNA extraction from tuna specimen
  3. DNA amplification by PCR
  4. Electrophoresis of the DNA fragments and detection
  5. Sequencing of PCR products by Sanger sequencing method
  6. Identification of tuna species based on the sequencing results
  7. Presentation and discussion

“Thinking training”

In addition to the above flow, individuals/groups are given simple assignments that even beginners can understand, individualized attention to the participating students’ learning achievement and experimental progress. We cannot easily find the answer by searching the Web or browsing past print collections. Also, Each student/group needs to design and conduct various experiments.

“thinking training” that will be added to the work content of the prescribed practical flow, the experience of challenging tasks for which the answers are not fixed. We hope that you will enjoy your stay in this course.

Guidance

Lunchtime Zoom Guidance, following schedule

October 1, 2021 (Friday), 12:15- 13:00
October 6, 2021 (Wednesday), 12:15- 13:00
October 8, 2021 (Friday), 12:15- 13:00
October 14, 2021 (Thursday), 12:15- 13:00
October 18, 2021 (Monday), 12:15- 13:00

Zoom URL
If you wish to attend, please contact me.
In addition to the above dates and times, other sessions will be held on request.

Schedule of the practical course

The practical course will be conducted in a short-term intensive style, face-to-face only, on the following date and time.
The experiments we plan could not be completed on the following date and time due to the progress of the experiment.

◎February 3, 2022 (Thursday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
◎February 3, 2022 (Thursday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
◎February 4, 2022 (Friday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
◎February 7, 2022 (Monday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
◎February 8, 2022 (Tuesday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
◎February 9, 2022 (Wednesday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.

 February 10, 2022 (Thursday,) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
 February 14, 2022 (Wednesday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.
 February 15, 2022 (Thursday) 1:00 p.m. – 6:00 p.m.

However, the dates marked  ◎ may overlap with regular examinations. It is necessary to coordinate the date of attendance for each student with us. Details will be explained in the guidance.

Laboratory

KOMCEE EAST 3rd floor, Laboratory for Educational Development (EDL)

google map: https://goo.gl/maps/jceXhmfc1BTot8vj6

 

For further information, please contact us.

HP: https://bit.ly/3jfL4fY
e-mail: practical2021bio@adves.c.u-tokyo.ac.jp


2021/09/30 17:22 isao